Followers

Monday, August 17, 2009

ampuni aku....



astaghfirullah rabba baraiya
astaghfirullah mina khataiya

ya illahi ya tuhanku
ampunilah dosa dosaku
aku rindukan kehadiranmu
sepanjang jalan hayat hidupku
tiada berharap hanya darimu

ya illahi mohon padamu
penuh harapan petunjukmu
aku tersesat di jalan ini
tak tahu jalan kembali
tuntutlah aku kemana pergi

ya illahi ya tuhanku
hambamu ini menujumu
jiwa ragaku jadi belenggu
hanya rahmatmu selamatkanku
relakan aku dekat padamu
ya illahi
pandanglah kami
mohon curahkan belas kasihmu
agar ku dapat keredhaanmu ..

Thursday, August 13, 2009

apa itu H1N1...??


Apa itu H1N1?
viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam ‘host’ yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi ‘air born’ dan menjangkit dr manusia kpd manusia.
jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik….akan ‘bersih’ dr virus tersebut.

Apa yg perlu tahu ?

Asal virus ini
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu ‘baling batu sembunyi tangan’ lalu tercetus la outbrake di mexico.virologi virus H1N1
incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 – 4 hariini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakitpesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.
cara serangan virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapanvirus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS)peringkat awal, ia hanya pada ‘trakea’ jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat ‘lung collapse’ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi
siapa yang berisiko1.orang yg ada masaalah ‘obesiti’ @ gemok2. perempuan yg mengandung3 .orang yg ada astmatic4 . orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani ‘operation yg besar’, kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas
simptom2

day 1 – rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 – selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 – rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 – sakit dada yg teruk……..jumpa doktor dengan segera…….
day 5 and above lung collapse @ koma

langkah2 kawalan
1 – golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)
2 – menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
3 – elakkan diri jika terdapat ‘orang batuk, bersin dan kurang sihat’
4 – jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
5 – jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai ‘mask’ (sekurang2 nya 3 ply mask)
6 – utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.
7 – jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
8 – jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk ‘checkup’ kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.
9 – tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.
10 – vaksin hanya akan ‘wujud’ seawal2nya pada oktober dan hanya utk ‘frontliner’ shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.
11 utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
12 – tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbreak ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.Amin.

Tuesday, August 11, 2009

tentang aku dan hidup

aku kini hidup...
hidup meniti hayat...
mengejar sebesar impian..
mengharap pada satu tujuan..

taktala hati pula tersepit antara pelita..
terang dan gelap menembusi dada..
walaupun nadi masih berdetik..
namun ku perlu bangun..

hidup seperti manusia..
mempunyai kelebihan dan kenikmatan..
harus aku mensyukurinya.,
kerana hidup ku sempurna..

walaupun tanpa kehadirannya..
namun ku bisa meneruskan ..
biar jauh di lapangan..
dikau sentiasa berada di khayalan ku..

cinta ku hanya pada nya..
kasih untuk sepanjang hayat..
menjadi tujuan untuk kehidupan ku.
memberikan ku nafas...

oh bulan,
kau tau siapa dia..
kau ceritakan pada dia...
tentang perasaan aku terhadap dia..

cinta datang dan pergi..
sepi dan pilu..
gembira dan terharu...
itulah roda-roda kehidupan...

selamat hidup untuk ku
meneruskan pelangi cahaya untuk ku...

Saturday, August 8, 2009

Rakyat harus hormati peringatan mengenai 7 wasiat raja-raja Melayu

7 Wasiat yang disampaikan semasa raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 :

* Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).

* Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

* Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejiman Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

* Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini.

* Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.

* Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu.

* Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Wednesday, August 5, 2009

aku dan HP baru...


Selamat tinggal NOKIA and SYMbian OS>
SElamat maju jaya UNtuk Windows MObILE

and HTC>...

Selamat Pengantin Baru - Eza & Azman

Tanggal 3 Ogos 2009 - merupakan tarikh persandingan 2 mempelai yang amat sepadan dan sempurna. Semoga kedua2 nya mendapat keberkatan dunia akhirat dan semoga berkekalan sehingga kehujung nyawa. DAn semoga kedua-duanya sentiasa menjadi suami dan isteri yang
soleh solehah dan dikurniakan anak2 yang baik2..

suasana rumah pengantin.

aman dan wana ( org cakap kami couple tu)


En.Zul - sorang2 jer.,. mana org tersayang --merajuk sudah..kuikui
Terima kasih diucapkan kerana sudi menjemput Aman,wana and zul kemajlis persandingan itu.
Walaupun rasa laen sangat dalam hati tetapi aman tetap gembira. Wish all the best for u two.
DIsini aman kongsikan gambar suasana rumah pengantin..Gambar pengantin.? Tak perlulah...
Nanti kena saman pulak. HUHU....

KEMBALI PULANG>>>

Salam. and selamat pagi kepada semua teman2 ku.

RAsanya hampir sebulan lebih, aq melupakan blog ku ini..
Kita kembali sudah aq kesini.. pulang ke pangkuan blogspot...

Banyak perkara ingin dikongsikan bersama. setelah penat aku menjelajahkan
diri.. hehehe. Actually kebelakangan ini memeng sibuk dengan tugasan kerja
yang diberikan. Disebabkan itu aq mempunyai masa yang terhad untuk
mengisi blog ku ni...

Salam bertemu kembali....
KEpada rakan2 dan teman2 y ku kasihi.... selamat maju jaya...