Followers

Sunday, June 21, 2009

actvtv from friday till sunday..

Heyooo...slmt pagi semua.... pagi lg ker... kuikui...

NI aman nk citer pasal aktiviti sepanjang jumaat, sabtu and ahad..hehe
nk dgr ker... kepada adik2 production tue.. dgr lah citer nie eh.....

Citer nye mcm ni...jumaat ptg lepas keja aman terus gi KL, g Lim Kok Wing University,
Amik adik aman yang stdy sana balik dia da final sem.. Aman drive sorg2...
Tp sorg2 aman tue dkt highway tu sempat gak aman jumpa budak kilang...
Macam Kamal...hehe.rider siut dia balik Melaka.... pastu ada gak racing dgn production Superitendent...Walaupun keta dia buruk tp mencanak2 laju dia...tp aman tetap menang,
haha

Pendekkan citer, aman sampai lah dekat Cyberjaya pkul 10mlm... isi2 barang terus gerak blik pkul 11mlm.. tiba2 ada call kawan ajak jumpa dkt KLCC... tp tgk keadaan adik aman yang batuk2..cian plak..aman cancel jemputan dia.. Maaf eh kawan.... Aman tngu kawan datang JB je k.

On da way balik JB, aman rasa ngantuk sgt.. sempat gak singah R&R Seremban and Pagoh beli Livita tapi x jalan gak.... Adik aman bising kat sebelah... siap pukul2 lagi supaya aman tak tertido...sakit tue. Akhirnya aman berhenti dekat R&R Machap. Tido 30minit... Pastu terus gerak blik..
Sampai Kulai jam 3pg.tepat tue... Apa lagi terus tido arr....

Pukul 6pg aman bangun siap2 g Kilang, sbb nk pergi Perkampungan Orang Asli dekat Kota Tinggi.. Ada program CSER -Corporate Social and Environmental Responsibility...
Wat telematch untuk budak2...
Masa nk gerak pagi tue, aman terjatuh dekat tangga bas, abis lebam tangan..punggung n kaki kiri pun sakit.. sakit nye.... tu lah kelam kabut sgt kan.
Masa dalam bas aman tido... penat drive dari KL x hilang lagi.. Tapi tiba2 dapat panggilan
dari sapa ntah, tanya pasal aman dengan someone... Ntah lah. man dah malas nak fikir..
semoga berbahagia hendaknya k...

Macam2 aktiviti dekat perkampungan tue kitaorang wat. seronok.. nnt aman post pic dia k.
Akhirnya pkul 2ptg selesai semua.. so gerak balik Kilang lor...
Sampai kilang pkul 4ptg cm2..aman masuk opis jap... check mail.n terus balik Gelang Patah..

Mandi2 and terus g Jusco... Pastu jumpa Kawan aman nie
Thanks sangat2 sebab sudi teman aman dinner and ajak aman tido umah...
Best sgt2...terharu dengan layanan dia.. Sungguh menyentuh perasaan aman...
Aman hargai sangat2....




Monday, June 15, 2009

puisi untuk mu...

pertamanya,
“aku cinta kamu’
biar kata – kata itu mendahului

biar kamu tahu
betapa aku menyayangimu
di seluruh ruang hati
kamu saja yang menghadiri

kadangkala hatiku sakit
bukan kerna kamu yang mencalarnya
bukan kerna kamu tiada di hati
kerana aku ingin kamu ubati
kerana aku ingin kamu selalu bersama denganku

tapi mengapa perkara ini yang terjadi
kita sudah terputus segalanya
akhirnya kamu meninggalkan aku
aku sedar kita tidak sepatutnya bertemu
dan kamu semakin melupakan aku
dan kita sama-sama buntu dalam kesempurnaan

pinta ku hanya satu
semoga kita bertemu dan bersatu
pinta ku walaupun sekadar hanya teman biasa
tapi ku ingin kamu tahu
bahawa aku amat merindui kamu
insan yang ku sayangi..

Aku,Kini dan lagi Cinta



Aku,

Sebelum mengenali dirimu..
Aku merupakan insan yang sunyi dan sepi..
Sayup tanpa kasih sayang seorang teman mesra..
Angan-angan sahaja yang kerap menyelubungi diriku.
Hati ku kosong dan hampa dan pilu..

Engkau..
Insan yang baru ku kenali..
Mulanya aku terasa seperti takut padamu.
Takut engkau hanya permainkan diriku.
Tapi bagiku Engkau amat sempurna..
Menyinari hatiku saat kali pertama bertemu..
Memberi ku harapan yang tidak pernah ku impikan..

KiniTiba-tiba,
kita terpisah jauh
Dan jiwaku kembali meronta-ronta untuk mendapatkanmu....
Tutur katamu membuatkan aku teringat padamu..
Keindahan mu membuatkan ku termenung kan kamu..
Dan ku sedar cinta ku kecundang lagi..
Terasa ku seperti kembali dulu mula..

Lagi Cinta,
Cintaku ini sudah jauh bersemi..
Tiada lagi untuk Keistimewaan cinta ini..
Hanya warkah ini yang dapat ku selitkan pilu hatiku
Tiada dua indah dan tiga..
Dengan ini ku terima
Bahawa aku, kini dan lagi cinta...
Hilang kembali.

Friday, June 12, 2009

Basah...basah....

Hi to all my friends...
Share something again..about my working place..
The BIGGEST flextronics in South Asia..
FLextronics PTP, Port of Tanjung Pelepas..

Huh...After aircond unit was spoilt cause of Chiller or transformer down and still waiting to recover now other thing comes.. one of pipe is leakage and all production area is in flood situation... now all cleaner dept working hard to dry up all area...

About fengshui...
now 2 of 5 element hit the factory... 1. wind(aircond) and 2. water... and dun know what will comes after this...fire,earth or gold.. For sure gold will come for us.because this sunday need to comeback for work and claim Overtime for that day.... Hehe...

1 week Flextronics stop the production and total loss is not predictable..
Herewith photo during this disaster.


pic 1, cleaner team working hard.

pic 2, production area..flood now

pic3, top of flextronics (main roof) for GPS installation
pic 4, can see all PTP from roof..

Status as of 12th of June 2009 : Influenza A H1N1

World Health Organization (WHO) has declared H1N1 a pandemic.
This in will speed the vaccine production and
Spur government spending to combat the first global flu epidemic in 41 years. The announcement does not mean
The virus is any more lethal as it is, but only that its spread is considered unstoppable. WHO does not announce
it formally, but generally the wild spread in Australia has pressed for the risk level increase – it reported 1300 cases
by Thursday. Additionally, they’ve also found that Britain has not declared the correct numbers.

Severity :


WHO considers the overall severity of the pandemic to be moderate.
Moderate means :
Most people recover from infection without the need for hospitalization or medical care,
Overall, national levels of severe illness from influenza A(H1N1) appear similar to levels seen during
local seasonal influenza periods, although high levels of disease have occurred in some local areas
and institutions,
Overall, hospitals and health care systems in most countries have been able to cope with the
numbers of people seeking care, although some facilities and systems have been stressed in some
localities.

Thursday, June 11, 2009

KEpanasaN...

Hi selamat siang semua...ops selamat panas....hehe

Bercerita mengenai keadaan semasa.. pasal kerja da.
Hari selasa selepas bercuti selama 3 hari., maka bermulalah waktu untuk berkerja..
Tapi secara tiba2 pkul 9pg.. kilang terus blackout..lama kemudian.diinformkn bahawa chiller rosak.
Dan akhirnya TOP Management release kan untuk balik pkul 2ptg..
Dan production dihentikan selama seminggu semenatara masalah nye selesai..
Dgr dari management kemungkinan ahad production akan jalan.

But untuk office, keja macam biasa tanpa aircond but half day sahaja...
so kepanasan sudah... hari2 bermandian peluh.nasib baik pakai bodyshop nye body gel n lotion.
So harum lah..heheh.

Apa2 pun. selamat maju jaya kepada company ni...

Take care n bye.

Tuesday, June 2, 2009

Pemikiran yang TerbataS

Selamat Petang semua...

Bergerak ke sana ke sini..itu lah aku..
tanpa hala tuju......tapi hati ni hepi...dh siapkan 70% task yg aku list kan pagi td,.
kiranya target hampir2 successful...esok nk set target lagi....

erk.sebenarnya nk citer satu benda.ni..pening memikirkan perkara ni..

Weekend ni ada kawan kawin dkt Seremban, klu x g x sedap lah.. yelah roomate masa keja sama2 kat Malacca dulu. Plan dah ada.. tp tiba2 td pagi my Dad call cakap nk amik adik
kat Lim Kok Wing University, Cyberjaya ahad ni.. Penatnya..nk berulang alik..
Adik dh start Internship so dia nk balik JB.
Nk kena ngankut barang2 dia..
Yg x bestnya baru plan nk pergi Penang jln2 jumpa kekasih hati..ada eh..huhu...
kan cuti Hari Agong..huhu

Sedihnya. tak tau nk wat cmner...
hopefully sok ada lah penyelesaian dia.
Tp ada berita best tau.. adik dapat internship dekat company aku ...
Bahagian HR..best juga...adik keja kat sini...rindu kat dia...huhuhu...
Sapa2 yang berani kacau adik aku...jaga2 arr....

Global Economic..

Malam tadi, berita utama TV3, GM diistiharkan MUFLIS...bayangkan syarikat yg mempunyai
aset berbilion Dollar akhirnya mencapai jalan buntu dan mengistiharkan muflis untuk menstrukturkan semula dan mendapatkan dana bantuan...

Terfikir sejenak,..syarikat besar pun boleh muflis. ni kan aku..huhu.
Takut...jauhkan lah kemiskinan...Amin..

Kepada kawan2 semua pandai2 lah berjimat untuk masa depan kita..


GM diisytihar muflis
FRITZ HENDERSON
WASHINGTON 1 Jun- General Motors Corp. (GM) hari ini diisytiharkan muflis, sekali gus mengakhiri era kehebatan industri kereta Amerika Syarikat (AS) dan membuka jalan penguasaan kepentingannya oleh kerajaan dalam entiti yang pernah menjadi syarikat terbesar di dunia.
Pegawai kanan AS berkata, langkah itu merupakan proses perubahan bagi membolehkan GM keluar daripada perlindungan muflis sebagai sebuah syarikat baru dalam tempoh 60 hingga 90 hari.
GM akan memasuki mahkamah dengan bantuan kewangan bernilai berbilion dolar dari kerajaan dan memeterai perjanjian mengurangkan kos buruh, pertukaran hutang dengan pegangan ekuiti dan mengurangkan liabiliti sehingga 50 peratus.
Proses itu adalah sama seperti syarikat pengeluar kereta Chrysler, yang dijangka akan keluar daripada perlindungan muflis pada minggu ini selepas sebulan berada dalam perlindungan.
Namun, proses tersebut tidak akan sepantas Chrysler kerana GM adalah lebih besar, dan syarikat global yang rumit, kata pegawai pentadbir kanan kerajaan.
Presiden Barack Obama dijangka mengadakan sidang media hari ini, untuk membincangkan keadaan semasa industri automotif negara itu.
Ketua Pegawai Eksekutif GM yang baru, Fritz Henderson, yang dijangka terus menerajui syarikat baru itu, turut akan memberi taklimat kepada media selepas itu.
''Ia akan memberikan kesan yang besar kepada AS kerana GM bukan hanya sebagai sebuah syarikat tetapi adalah ikon,'' kata Prof. Gary Chaison dari Universiti Clark.
''Ia mewakili keagungan pembuatan dan kerja yang baik kepada rakyat AS. Dan kini ia sudah tiada,'' katanya.
Pembuat kereta terbesar AS itu akan menutup 11 kilang dan menghentikan operasi tiga kilang yang lain bagi mengurangkan kos operasi dalam usaha pulang modal sehingga 40 peratus jualan daripada jumlah keseluruhan jualan industri.
Kerajaan AS akan menyediakan dana tambahan AS$30.1 bilion (RM104.78 bilion) untuk membantu GM menstruktur semula syarikat di bawah perlindungan mahkamah dan akan menguasai 60 peratus pegangan dalam syarikat baru itu.
Sebelum ini, kerajaan AS telah menyediakan pinjaman sebanyak AS$19.4 bilion (RM67.51 bilion).
Selari dengan pengumuman GM itu, satu taklimat media akan diadakan oleh GM ASEAN di Kuala Lumpur esok untuk memaklumkan kesan perkembangan terbaru kepada operasinya di rantau ini termasuk di Malaysia.
Kumpulan DRB-Hicom Bhd. merupakan syarikat yang memasarkan kenderaan keluaran GM di negara ini melalui Hicom-Chevrolet Sdn. Bhd.
Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Mohd. Khamil Jamil ketika dihubungi Utusan Malaysia di Kuala Lumpur berkata, pengisytiharan muflis itu tidak menjejaskan operasinya dan langkah berkenaan baik untuk GM dalam mengukuhkan semula kedudukannya.
''Bagi Hicom-Chevrolet kesan yang bakal diterima adalah sangat kecil, malah di peringkat Asia Pasifik juga tidak memberikan kesan yang mendalam,'' jelas Mohd Khamil.
Beliau berkata, langkah itu juga dapat membantu menstruktur semula syarikat dengan pengurusan liabiliti dan pemiutang dalam usaha untuk terus bergerak ke hadapan.
''Keputusan dibuat GM secara sukarela untuk mereka terus kekal relevan dalam keadaan ekonomi serta persaingan pasaran mencabar.
''Kami melihat mereka sebagai rakan niaga jangka panjang. Polisi antarabangsa dan produk baru mereka dapat terus diterima di Malaysia dan rantau ini,'' katanya ketika diminta mengulas tentang tindakan GM mengistiharkan dirinya muflis.
Pada masa yang sama, Penganalisis Automotif Maybank Investment Bank, TJ Liaw mengakui bahawa keputusan GM itu hanya memberikan kesan yang kecil terhadap operasi syarikat tempatan.
''Jumlah kenderaan milik GM di Malaysia adalah terlalu kecil, oleh itu kesannya tidak terlalu besar, katanya.

Monday, June 1, 2009

Pagi yang tenang...

Selamat pagi lagi...

Pagi yang memenatkan hari ini. setelah menghabiskan weekend di Felda Kerantong 3, Pahang.
Orang kahwin, ramai nye yg kahwin..minggu depan kena gi Seremban lak..
Tapi kat pahang nie best dapat tido hotel...huhu.sorg2 je..
Nyenyak tido...

Bila lah pulak turn aku, ahak.. Kahwin...hehe..
Mak aku x bagi lah,. awal2 lagi dia dah sound...
"eman keja dulu, kumpul duit banyak-banyak kukuhkan kerjaya dulu pastu baru fikir pasal kahwin" tu lah ayat mak aku. Masih kuat terngiang2 kat telinga..
Baik mak... Eman ikut cakap mak. Hehe... Lgpun belum terasa nk kahwin lagi...
x de jodoh dan x ketemu puteri idaman hati lagi... Klu dapat mcam Yuna kan besh..
Huhu... Ada sebenarnya ,.,,??

HEhe.Ops..terlebih sudah.. Pagi ni nk g production jap. tgk network ok x..Pasal sabtu ahad IE ada wat relayout.. Kslau ok nk minta Gate Pass pada manager nk gi OCBC bank bayar hutang..
tak tahan dah..asyik duk call jer.. Tu lah add lah services dlm maybank2u senang nk wat transaction.Online je.. Terus setel... Pe arr OCBC nie....

Tapi nk wat cmne...dh berhutang kat citu.. K lah,,Nak cau...wat keja.
Tapi sebelum tu nk Kongsi something pagi td ada check fengshui aku sendiri dlm satu website nie. Meh tgk2 apa kata mereka pasal aku,..

"Your soul is relaxed and you are laid back. You have a lot of love and friendships in your life. Your love life will not be too great, but eventually you will find your soul mate. You will have a friend who completely confides in you and would do anything for you, but you may not realize it".